Suroviny na tortu s priemerom 20 cm
Ingrediencie:
Maková piškóta:
– 100 g mäkké maslo
– 100 g práškový cukor
– citrónová kôra ( 1 ks citrón)
– 100 g vajcia (cca 2ks vajec)
– 70 g hladká múka
– 30 g mletý mak
Plnka Diplomat:
– 250 g mlieka
– 1 vanilkový struk
– 60 g vaječný žĺtkov
– 50 g cukor
– 25 g múka
– 1,5 plátková želatína
– 150 g šlahačka
Malinovo- jogurtové mousse:
– 115 g malinové pyré
– 115 g biely jogurt
– 50 g cukor
– 3 plátková želatína
– 100 g šlahačka
Malinová želatína:
– 150 g malinové pyré
– 2 plátková želatína
– 1 pol. Lyž.. cukor
Malinové pyré: Robím to tak, že maliny, pretlačím a nakoniec maliny prepasírujem cez sitko. Nakoniec pridám lyžicu čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.
Na makovú piškótu: Vyšľaháme mäkké maslo s práškovým cukrom a s nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme aj zľahka rozšľahané vajcia na dve alebo tri časti. Nakoniec vmiešame hladkú múku a mletý mak. Pripravíme si 2 formy jednu s priemerom 20cm a druhú s priemerom 18 cm, ktoré vystlieme s papierom na pečenie. Hotovú hmotu rozdelíme na 2 časti, jednu časť vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm a druhú časť do formy s priemerom 18 cm. Pečieme pri 180 stupňoch cca. 8 minút. Upečené pláty necháme úplne vychlladnúť.
Plnka Diplomat: Uvaríme hustý puding z mlieka, vyškrabaných semienok vanilkového struku, žĺtkov, cukru a múky. Odstavíme z ohňa, pridáme plátky želatíny namočené v studenej vode a potom ich dôkladne vyžmýkame. Keď vychladne puding na izbovú teplotu, zľahka vmiešame vyšlahanú šľahačku.
Malinovo-jogurtová pena Zohrejeme malinové pyré s cukrom, kým nezovrie, potom rozpustíme želatínové pláty vopred namočené v studenej vode. Primiešame jogurt. Keď vychladne na izbovú teplotu, zľahka vmiešame vyšlahanú šľahačku
Zostavenie. Do 20cm tortovej formy si vložíme piškótu s priemerom 20cm , na piškótu dáme zamrznutý malinový kompót, na kompót vylejeme plnku diplomat. Zoberieme si plát s priemerom 18 cm, položíme na plnku diplomat a jemne vtlačíme to plnky. Na vrch vylejeme malinovo jogurtové mousse a dáme do chladničky stuhnúť na jednu noc.
Malinové želé: Zohrejeme malinové pyré s cukrom až do varu, potom v ňom rozpustíme plátky želatíny. Necháme trochu vychladnúť, potom nalejeme na jogurtovú penu a tortu dáme späť do chladničky, kým želé nestuhne.
Zdobenie: Zdobiť môžte ľubovoľne, napríklad šľahačkou, kúskami čokolády, čerstvými malinami…